Onze badkamer met roze, groen en terrazzo πŸ’š 🩷 (over kleur, keuzes en kosten)

Vorig jaar hebben we onze badkamer laten verbouwen. En hoewel het (nog steeds) niet af is, vind ik het toch leuk om een paar before & afters te delen. Want het is echt heel erg opgeknapt!

Before
Goed. De badkamer die in dit huis zat, was echt ongelooflijk lelijk en onhandig ingedeeld. Grote witte tegels, zo’n nineties sierrandje, een gekke lage douchedeur, geen raam en geen opbergruimte. Dat laatste hadden we 2 jaar geleden al eens opgelost door de wastafel te vervangen voor een meubel met waskom van IKEA, maar de rest van de badkamer was echt aan vervanging toe.

De douche lekte naar de slaapkamer toe en het enorme tweepersoonsbad was op zich heel luxe, maar daar ging zo ongelooflijk veel water in dat we er nauwelijks in lagen. Als ik er al eens in ging, lag ik me voornamelijk schuldig te voelen over al het drinkwater dat ik daar lag te verspillen (alleen toen ik hoogzwanger was kon ik er van genieten, maar toen had ik ook zoveel volume dat dat het waterverbruik ook flink temperde).

Een badkamer ontwerpen
Ik vind interieur leuk, maar een badkamer vond ik wel even andere koek. Ik pinde me suf en vond online veel leuks, maar dat moodboard in een badkamerzaak vertalen naar iets écht leuks, bleek lastig. Veel badkamerzaken blijven toch een beetje aan de veilige kant qua assortiment, terwijl wij juist graag wilden knallen met kleur. Dus zat er maar één ding op: zelf onze badkamer maar samenstellen en een aannemer te vragen alles in elkaar te zetten.

Dus zo begon het grote online shoppen. We begonnen met de tegels. Ik was verliefd geworden op 60 x 60 terrazzo vloertegels die ik bij iemand op Instagram gezien had, dus dat werd het uitgangspunt. Dat combineerden we met donkergroene matte hexagons voor de wanden en lichtroze langwerpige tegeltjes voor de douche. Verder nog een nieuwe douche (geen regendouche, maar een waterbesparende), een nieuwe radiator, spiegel met verlichting en verwarming tegen het beslaan en wat rekjes en knopjes en dat was het wel zo’n beetje.

Hergebruik
Ons wastafelmeubel met kom en kraan was nog maar 2 jaar oud en paste prima in het plaatje, dus die hebben we er voorzichtig afgehaald en later weer teruggehangen. Waarom zou je iets weggooien dat nog prima is? Ook het hele binnenwerk van het toilet hebben we behouden, alleen de pot hebben we vervangen.

Een raam maken in de badkamer
Zoals je op de before-foto ziet, had onze badkamer geen raam. Heel ongezellig. En onhandig, want daardoor kon het ook niet goed luchten. Onze eerste vraag aan de aannemer was dus ook: kun jij hier een raam maken? Dat bleek technisch mogelijk en ook een stuk minder gedoe dan wij dachten, dus hij heeft een flink gat in de gevel gemaakt en daar een kozijn in geplaatst. Dat is echt de allerbeste beslissing geweest. Van onder de douche heb ik nu uitzicht op de zonsopkomst én de bomen in de verte: zoooo fijn.

Wat we zelf gedaan hebben
Slopen kunnen we heel goed, dus dat hebben we zelf gedaan. Alle tegels eraf gehaald met de boor, bad eruit en de loze muurtjes neergehaald. Verder hebben we eigenlijk alles uitbesteed aan een aannemer, een installateur (om leidingen te verwijderen en de radiator aan te sluiten) en een kitter (2 zelfs, want de eerste bleek nogal een beunhaas waardoor alweer we lekkage hadden).

Het resultaat
Ik ben zo ongelooflijk blij met het resultaat! De badkamer is veranderd van jaren 90-hol naar een fijne plek om de dag te beginnen en te eindigen. Het bad mis ik heel soms nog. Voor de kindjes hebben we een opvouwbaar badje gekocht, zodat ze toch nog lekker kunnen poedelen.
Er moeten nog wat dingetjes gebeuren (zoals het plamuren en schilderen van het kozijn, een wandje schilderen bij het toilet en de wc-rolhouder opnieuw ophangen omdat die niet geschikt bleek als peuterhandvat om jezelf mee op de wc te hijsen), maar dan is het ook echt helemaal klaar.

De kosten
Wat kost een badkamerverbouwing? Nou, best veel, kan ik je vertellen. Alles bij elkaar hebben we zo’n 12.000 euro uitgegeven aan deze badkamer. Het meeste geld (zo’n 8000 euro) ging naar de mannetjes die aan het werk waren en tegels (1500 euro). We hebben flink bespaard door het badkamermeubel te recyclen en door geen grote luxe regendouche te nemen, wat ook qua duurzaamheid nog eens flinke winst is.

3 comments

  1. Wat een geweldige badkamer zeg πŸ™‚ ziet er echt heel mooi uit en ondanks de verschillende kleuren en vormen tegels voelt het bij elkaar heel fijn aan, vanaf de foto’s tenminste πŸ™‚ Ik woon in een huurhuis, dus zo’n mooie badkamer zit er niet in (ook budget technisch al niet overigens) maar anders was dit ook een voorbeeld geweest wat ik zou willen gebruiken en dat raam is echt een aanwinst ook πŸ™‚

  2. Het ziet er echt super mooi uit! En fijn dat je ook deelt hoeveel het heeft gekost. Onze badkamer staat hier ook op de planning (wel lange termijn, haha), maar ik zou ook graag kleur willen! Ik denk dat we dan ook alles maar zelf bij elkaar moeten gaan zoeken, maar dat lijkt me ook wel leuk.
    Jammer van het bad, maar begrijpelijke keuze.

Comments are closed.