Over mijn donkerrode droomkeuken (ontworpen door mijn moeder)

Keukens zijn me met de paplepel ingegoten; al zo lang ik me herinner ontwerpt en verkoopt mijn moeder keukens. Toch duurde het 32 jaar totdat ik eindelijk eens met haar om tafel kon om een keuken voor onszelf te ontwerpen, want vorig jaar besloten we voor het eerst in ons leven een nieuwe keuken te kopen. En nu staat ‘ie er: mijn donkerrode droomkeuken!

Donkerrode keuken
En wát voor eentje. Een donkerrode keuken waar ik volledig verliefd op ben. Ik heb jarenlang groene keukens verzameld op Pinterest, maar vlak voordat we gingen verbouwen, zag ik op de Woonbeurs een donkerrood exemplaar. Liefde op het eerste gezicht. Dat moest het worden. Dus met die kleur in gedachten ging ik samen met mijn moeder aan de slag met project droomkeuken.

8 meter keuken
Doordat we de keuken verplaatsten naar de eerste verdieping, hadden we de beschikking over een zeeeeee van ruimte voor een grote L-vormige keuken. De wand met de hoge kasten is bijna 5 meter en de lage kant is een kleine 3 meter. We hebben ze allebei bijna volledig benut, want na 4 jaar geëmmer met ruimte wilde ik nu eens genoeg opberg- en werkruimte hebben. Heerlijk.

Matte kasten
De kleur stond dus al vast: mat donkerrood. Om het niet te donker te maken zijn we gegaan voor een combinatie met houtlook (passend bij de vloer) en een lichtgekleurd blad (marmerlook composiet). Die combinatie pakt echt heel lekker uit! Sfeervol, maar niet somber. Een nadeel van matte kastjes: ondanks de anti-fingerprint die de kastjes zouden moeten hebben, zie je vingerafdrukken en andere vlekken wel heel goed op de deurtjes.

Indeling
Omdat we aan de korte kant van de L geen hoge kasten konden plaatsen, hebben we die allemaal aan het einde gezet. Hierin zitten de koelkast (helemaal rechts, over de hele hoogte), de vriezer met 6 laden (zo’n genot), de oven en magnetron en veel opbergruimte. Om het rode vlak wat te breken, hebben we daartussen nog een open kast voor kookboeken laten plaatsen. De vaatwasser zit onder het blad, naast de wasbak met daaronder de prullenbakken. In de hoek hebben we een uittrekbare pannenkast (dat heet een Le Mans-kast, heb ik geleerd. Vernoemd naar het circuit van Le Mans omdat dat ongeveer die vorm heeft #funfact) en verder alleen maar extra diepe laden. Het blad is wat dieper en hoger, zodat je er prima met zijn tweeën kunt koken. Op de kopse kant hebben we nog een open kast, voor kookboeken en decoratie.

Dankzij een extra hoge spatrand én afneembare verf hoefden we niet te tegelen. De open vakkenkast is een Marktplaats-vondst en origineel van VT-wonen. De kraan is een gewone mengkraan, geen Quooker. Ik heb niks met Quookers omdat ik het zonde van de energie vindt om 24 uur per dag water tegen de kook aan te houden. Bovendien vind ik het water uit de Quooker is te koud om fatsoenlijke thee van te zetten.

Apparatuur
Qua apparatuur ben ik, geheel op advies van di mama, voor Miele gegaan. Alleen de vriezer is van AEG, omdat dat qua formaat beter uitkwam. Maar de kookplaat, oven, magnetron, vaatwasser en koelkast zijn allemaal van Miele. En daar ben ik ongelooflijk blij mee. Het kost wat, maar het werkt allemaal fantastisch. Het allerblijst ben ik met onze kookplaat met afzuiging. Geen stomme afzuigkap meer om je kop aan te stoten, niet met je hoofd in de herrie als je staat te koken en ook écht geen kooklucht in huis. We hebben hem wel naar buiten laten afvoeren, in plaats van laten recirculeren, wat veel mensen doen. Dat kostte wat meer voor de installatie, maar daardoor blaast ‘ie geen vochtige lucht in huis.

Zou ik dingen anders doen?
Ik ben dolblij met mijn keuken en heb nergens spijt van. Het enige onhandige van de grote laden is dat als je met zijn tweeën aan het koken bent en de lade open moet, de ander even aan de kant moet. Maar verder is ‘ie perfect!

Hoe ziet jouw droomkeuken eruit?

2 comments

  1. Super leuke keuken! Fijn dat er zoveel ruimte is en dat ie open is. Wij hebben ook nog niet zo lang een nieuwe keuken, maar ik zou nu toch bepaalde dingen anders doen. Onze keuken is volledig walnoothoutlook (kastjes en blad). We hebben ook zo’n afzuigsysteem in de kookplaat en ik vind dat ook echt een uitvinding terwijl ik voorheen wat sceptisch over was.

  2. Ik vind hem prachtig! Wat een toffe kleur. En wat een geluk dat je via mp een bijpassende kast hebt gevonden. Het lijkt me echt fantastisch om zelf te ontwerpen en mochten wij eens zoiets kunnen doen dan ga ik ook zeker voor kleur. X

Comments are closed.