Zo organiseer je een knutselfeestje voor kleuters

Op een dinsdagmiddag kwam mijn kind uit school met de mededeling: ‘vrijdag komen M. en P. spelen. Zullen we dan een knutselfeestje geven?’ Ik moest lachen om zoveel kleuterdaadkracht. En ach, waarom ook niet? Maart is een prima moment voor een tussendoorfeestje. Dus er kwam een knutselfeestje.

Bedenk een thema
Een knutselfeest is leuk, maar het heeft ook een richting nodig om te voorkomen dat het een grote teringbende wordt zonder resultaat. Dus bedachten we een thema: prinsessen. Lekker makkelijk. Dino’s had ook gekund, of ridders, of planeten. Maar wij gingen voor prinsessen.

Bedenk wat voorbeelden
Ik ben op zich nooit heel erg van het resultaatgericht knutselen (het namaken van een voorbeeldje), maarrrrr in sommige gevallen is het wel lekker. Bijvoorbeeld als je kinderen op bezoek krijgt waarvan je niet weet hoe graag en makkelijk ze knutselen. En je ook die kids iets zelfgemaakts mee naar huis wilt geven. Dus zochten we wat voorbeeldjes op op Pinterest in de categorie ‘kleine moeite, groots resultaat’: een kroon om te beplakken, een prinsessentoverstaf (??) en, als ze echt enthousiast waren, ook nog een prinsessenspiegel.

Zorg voor genoeg spullen
Papier, stickers, glitters en ander moois, maar ook genoeg (goede!) lijm en scharen, zodat iedereen een eigen schaar heeft. Qua lijm gebruik ik graag de knutsellijm van de Action, daarmee blijft alles tenminste goed zitten.

De Action is een prima plek voor knutselspullen, maar denk ookeens aan materiaal dat je anders weg zou gooien. Karton van lege dozen, dopjes, kurken, aluminiumfolie… En onze kringloop heeft ook een hoek met afgedankte knutselspullen voor weinig.

Ik presenteer alles graag in een lege muffinvorm (a.k.a. een tinker tray), zodat de kinderen direct zien wat er allemaal is.

Maar niet te veel
Hou het tegelijkertijd wel overzichtelijk: té veel knutselspullen zorgt vooral voor rommel en keuzestress. Kiezen tussen de glitters of de verf dus.

Blijf erbij
Zeker bij kleuters is het belangrijk om erbij te blijven. Niet alleen om henzelf en je interieur te beschermen, maar ook om ze te helpen als ze daarom vragen, om aan te moedigen als het even niet lukt en om discussies over dat ene groene glittertje te beslechten. En omdat het ook heel gezellig is. Die gesprekken zijn goud waard.

Let it gooooo
Uiteindelijk maakte iedereen wel een prinsessentoverstaf, maar haakte één van de gasten af bij het maken van de kroon omdat ze liever een tekening ging maken voor haar babyzusje. Prima meid, dan doe jij dat. Ook merkte ik dat na een uur de spanningsboog van de gasten behoorlijk aan het verslappen was (die van mijn kinderen niet, maar goed, die kunnen een hele dag knutselen zonder morren), dus toen heb ik ze even naar boven gestuurd om daar te spelen. Kon ik mooi even opruimen en een snack klaarmaken.

Dus ja, het was ‘maar’ een uurtje knutselen, maar wel een uurtje alle drie de kleuters en de peuter (die natuurlijk ook mee wilde doen) zeiden dat het ‘de aaaaallerleukste middag ooit was’. En trots als een pauw gingen ze met hun knutselwerkjes naar huis. Dus dat was het volledig waard.

Nu hopen dat ze ook haar verjaardagsfeestje in knutselthema wil houden, in plaats van naar de binnenspeeltuin.