Tip: maak een jaarboek met je telefoonfoto’s

Ik was de boekenkast opnieuw aan het indelen en kwam de doos met fotoboeken tegen. En zoals dat dan gaat, was het ineens een uur later, hadden we uitgebreid herinneringen opgehaald en was de boekenkast nog geen stap verder gekomen.

Fotoboeken zijn zo leuk. Die van de vakanties, maar juist ook die van ons dagelijks leven. Ik maak al jaarboeken sinds 2014. Een spread (dat zijn 2 pagina’s per week) met wat telefoonfoto’s en een kort verhaaltje erbij. En dat is zó leuk om terug te kijken. De dagelijkse dingen, de dingen die je gegeten hebt, ondernam, hoe het huis of je kapsel er toen uitzagen. Hoe ons leven eruitzag toen we nog met zijn tweetjes en twee katten waren, hoe klein de kindjes ooit waren en ‘ooooh ja, daar zijn we ook nog geweest!’. Zo kunnen we inmiddels 9 jaar van ons leven terugkijken. Enorm dierbaar. Misschien nog wel waardevoller dan de vakantieboeken.

Met lelijke blurs in verband met de privacy van de kinderen 🙂

Dus mijn tip voor jou: maak jaarboeken! Dat hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Ik ben zelf fan van Albelli. Het programma is overzichtelijk en de kwaliteit van de boeken is veel beter dan bijvoorbeeld HEMA. Het is iets prijziger, maar er zijn eigenlijk altijd wel kortingscodes en als je net als ik een onnoemelijke hoeveelheid ING-punten hebt, kun je daar vaak ook nog vouchers mee kopen.

Zo maak ik een jaarboek
Aan het begin van het jaar zet ik een boek klaar met genoeg ruimte voor 52 weken + wat extra’s voor bijvoorbeeld uitstapjes waarbij je meer foto’s maakt. Ik ben ooit begonnen met vierkante boeken in maat L en dat werkt prima.

In het programma heb ik een sjabloon gemaakt en opgeslagen en dat pas ik door het hele boek toe. Vervolgens ga ik er eens per maand even een uurtje voor zitten om per week 10 foto’s uit mijn iCloud te halen. Die sleep ik vanuit mijn downloadmap naar de map Jaarboek 2023. Van daaruit zet ik ze het boek, typ er een verhaaltje bij en klaar!

Uitstapjes en superleuke dagen die te klein zijn voor een heel boek, maar te groot voor een paar losse kiekjes, krijgen een eigen spread.

Aan het eind van het jaar (of het begin van het jaar daarop) wacht ik even op een goede kortingscode (voor minder dan 30% korting doe ik het niet) en dan bestel ik ‘m. Weer een jaar gedocumenteerd <3

One comment

  1. Hier ook fan van jaarboeken! Ik zet wel steeds alleen foto’s erin, maar echt een week spread maken is ook wel een heel erg leuk idee 🙂

Comments are closed.