Tent of vouwwagen: de voor- en nadelen

Het is april en hoewel de nachten nog ijzig koud zijn, is het kampeerseizoen officieel weer begonnen. En ik kan niet wachten om onze vouwwagen weer van stal te halen. Vorig jaar kochten we onze eerste vouwwagen (een tweedehands Aart Kok Kariba, voor de kenner), nadat we jarenlang met een tent (een de Waard Albatros en een kleinere vierpersoons Ten Cate-piramidetent) gekampeerd hebben. Maar wat is nu fijner? De flexibiliteit van een tent of het gemak van een vouwwagen? Beide hebben hun charme en hun nadelen. Ik deel onze ervaringen.

Is een vouwwagen comfortabeler dan een tent?
Als je meer comfort wilt, is een vouwwagen een betere keuze dan een tent. Je kunt er fatsoenlijk in staan, rondlopen, kunt je spullen kwijt en wij hebben zelfs een keukenblokje met gaskookplaat, koelkast en kastjes.

Maar het allerbeste aan onze vouwwagen zijn de bedden. Ten eerste slaap je op hoogte, niet op de grond, zoals ik een tent. Dus je hoeft ’s ochtends niet met je rug in drie stukken op je knieën je slaaptent uit te kruipen. Ten tweede liggen we op echte lattenbodems, met echte matrassen en een heuse matrastopper. Bijna nog lekkerder dan mijn eigen bed. Natuurlijk is het slaapcomfort in een tent ook heel erg afhankelijk van welke matten of luchtbedden je meeneemt, maar zelfs met de ultradikke matten die we kochten toen ik met 24 weken zwangerschap en bekkeninstabiliteit nog wilde kamperen, blijft het een beetje behelpen. De vouwwagen wint het dus absoluut van de tent qua comfort.

Opbergen of stalling
Chill aan de tent: hij ligt rustig in de garage (ok, er ligt er ook nog eentje op zolder bij mijn ouders) te wachten tot we weggaan. Als we bedenken dat we komend weekend nog willen kamperen, kunnen we de tent achterin gooien en gaan. In tegenstelling tot de vouwwagen, die we dan nog uit een loods ergens 15 kilometer verderop moeten gaan halen, waar we bovendien 250 euro per jaar stallingskosten voor betalen. Ik heb vorig jaar bovendien behoorlijk wat stallingen moeten bellen voor ik er eentje had die niet vol zat. Wat dat betreft, wint de tent.

Dakkoffer of aanhanger?
Om een vouwwagen te trekken, heb je een auto met een trekhaak nodig. Duh. Het goeie nieuws: voor een vouwwagen hoef je geen apart rijbewijs te halen. Met je B-rijbewijs mag je een aanhanger tot 750 kilo trekken en daar valt een vouwwagen meestal ruimschoots binnen.

Het slechte nieuws: een B-rijbewijs betekent dat je waarschijnlijk ook nooit fatsoenlijk hebt leren rijden met een aanhanger en dat je dan op een overvolle Duitse parkeerplaats met het zweet in je bilnaad 6748 moet steken om dat kloteding te keren. Been there, done that.

Maar goed: in principe hang je een vouwwagen achter je auto en rijdt weg. De meeste grote spullen kun je in of op de aanhanger kwijt, dus in de achterbak heb je in theorie alleen je kleding en wat boodschappen.

Met een gezin en een flinke tent ontkom je op een gegeven moment bijna niet meer aan een dakkoffer of een tentwagentje. Onze tent is behoorlijk groot en zwaar en vult de halve achterbak van onze station. Met de dikke matten, stoelen, tafel en kookspullen erbij zaten we dan vol. Mijn wederhelft weigert een dakkoffer en ‘als we een tentwagen kopen, kunnen we net zo goed een vouwwagen kopen’ dus kochten we een vouwwagen 😉

Gemak
Het opzetgemak hangt heel erg af van het type tent of vouwwagen. Wij hadden een De Waard Albatros (zo eentje met 45 scheerlijnen). Geen snelle tent. We waren meestal een uur of twee bezig om dat gevaarte op te zetten. Een pop-uptent staat in een fractie van die tijd. Tegelijkertijd hebben we nu geen hele ‘snelle’ vouwwagen: hier zijn we ook echt wel minimaal anderhalf uur mee zoet. Terwijl je ook ‘snelklappers’ hebt, zoals Combi-Camps, die in 10 minuten schijnen te staan. Maar het goede nieuws is: je wordt er steeds handiger in.

Wat ik wel makkelijker vind aan de vouwwagen, is dat je makkelijker een doorgangscamping pakt. Voor 1 nachtje voldoet het ook om hem een beetje halfslachtig op te zetten, terwijl je dat bij een tent niet kunt doen. En ook een voordeel is dat je bij een vouwwagen na het opzetten niet nog het gedoe hebt met matten opblazen en keuken in elkaar zetten. Als de voortent en de luifel vaststaan, maken we de bedden op, tillen de keuken op zijn plek en zijn geïnstalleerd. Kortom: het hangt enorm van het type tent of vouwwagen af. Over het algemeen is een vouwwagen iets sneller dan een flinke familietent, denk ik.

Charmes
Er gaat maar weinig boven wakker worden onder een katoenen tentdoek. Daarom wilden wij ook absoluut geen caravan. Met een vouwwagen heb je het comfort van de tent, maar nog wel de charmes van echt doek om onder te slapen. Ik vind het het beste van twee werelden.

Wat kies jij: tent of vouwwagen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *