Ultiem campinggeluk: verse broodjes met de Omnia campingoven

Vroeger, toen we nog met zijn tweetjes kampeerden, rolden we vanuit ons luchtbed zo door naar het campingwinkeltje voor verse croissants. Inmiddels hebben we twee kinderen die bij het krieken van de dag wakker zijn en ontbijt willen. Meestal ruim voordat het campingwinkeltje de oven ook maar voorverwarmd heeft. Dus dat betekent: geen verse broodjes meer bij het campingontbijt.

Tot ik op Instagram een foto zag van een grappig rood pannetje: een Omnia oventje. Het is een Zweedse ‘campingoven’ die je op je gasstel zet. Er zit een gat in het midden en als je het gas aanzet, trekt de warmte door dat gat de hele pan door. Een mini-heteluchtoven! Perfect voor broodjes.

Gefascineerd door de goede reviews heb ik hem besteld bij Obelink. Direct inclusief een roostertje voor de broodjes en een thermometer om niet alles op de gok te hoeven doen. De pan bestaat uit 3 delen: een roestvrij stalen onderstel, een aluminium bakvorm en een rode deksel met kleine stoomopeningen. De thermometer prik je door een gaatje in het deksel.

Een zonnige zondagochtend: tijd om te testen! Ik heb een groot gasstel onder de luifel, maar omdat de Omniat echt heel heet wordt, leek dat me niet zo veilig. Dus heb ik hem het kleine gasstelletje (heel oud van de Action, werkt op van die kleine blikjes) op een brandvrije ondergrond gezet. Gas vol aan en voorverwarmen maar. Al na 5 minuten gaf de thermometer 220 graden aan, dus de broodjes konden erin. Daarna heb ik de oven op vol gas weer op temperatuur laten komen en toen het gas iets lager gezet om de temperatuur constant te houden. Binnen 10 minuten waren de broodjes hartstikke klaar. Top!

De nadelen: de Omnia is niet zo groot en wordt echt loeiheet. Broodjes die tegen de kant aan liggen, worden zwart. Je moet dus echt kleine broodjes hebben, van die brunchbroodjes uit zo’n gemengde zak bijvoorbeeld. Zorg ook voor goede pannenlappen en hou de kinderen uit de buurt. De Omnia wordt echt knetterheet en daarmee ook behoorlijk gevaarlijk.

Je kunt hem ook voor meer dingen gebruiken dan alleen broodjes afbakken. Zo zag ik een recept voor een soort pizza, kun je er ook aardappeltjes met rozemarijn en zeezout in afbakken (of groente in grillen), nacho’s maken en zijn er in verschillende Facebookgroepen echt heel veel recepten te vinden (waarvan veel me werkelijk te smerig voor woorden lijken, maar ieder zijn smaak he). Kortom: ik vind het een aanrader!

One comment

Comments are closed.