Fijn nazomeruitje: appels plukken!

Het is appel- en perentijd! Misschien komt het omdat wij vroeger een oppas hadden die uit een telersfamilie kwam en graag vertelde over het plukken, maar ik vind dat altijd een heerlijk moment van het jaar. De overgang van zomer naar herfst, als je al wel verlangt naar knusse avonden, maar het nog wel warm genoeg is om in een shirtje te lopen. En om die periode te vieren, ga ik elk jaar met mijn kinderen appels plukken.

Zelf appels en peren plukken kan op steeds meer plekken in Nederland. Onderaan deze post vind je een lijstje met locaties. Als je er zelf nog eentje weet, tip me gerust, dan zet ik hem erbij!

Het plukseizoen loopt meestal van begin september tot eind oktober. In die periode zijn er verschillende appelrassen rijp. In de meeste fruittuinen vind je verschillende rassen en geven ze je graag informatie over welke je op dat moment het beste kunt plukken.

Hoe pluk je appels?
Een appel plukken is heel makkelijk: je pakt de appel vast en draait hem een klein stukje. Vaak laat het steeltje dan al los. Probeer zoveel mogelijk appels te plukken met een steeltje eraan, die kun je langer bewaren. Appels die op de grond liggen en nog niet aangevreten zijn door vogels of insecten, kun je goed gebruiken voor bijvoorbeeld appelmoes.

Let goed op wat voor appels je plukt: sommigen zijn lekker om zo op te eten, anderen zijn beter om moes of appeltaart van te bakken.

Pas tijdens het plukken op voor wespen, die komen af op het gevallen fruit en zijn soms behoorlijk hardnekkig.

Wat doe je met die appels?
Het is verleidelijk om een hele tas vol te plukken. Maar wat doe je vervolgens met al die appels? Gelukkig kun je de meeste exemplaren prima bewaren op een koele plek. En van alles wat je niet binnen een paar weken op kunt, maak je gewoon een flinke pan appelmoes. Of een appeltaart. Of apple crumble. Of appelcake. Of… 🙂

Zelf appels plukken doe je bijvoorbeeld hier
Fruittuin Verbeek – Oldebroek – hier komen wij regelmatig, heel leuk. ‘s Zomers kun je er bessen plukken en er is een toffe speeltuin bij.
Vink Fruitboerderij – Kraggenburg
Fruitkwekerij ‘t Keetje – Lutjebroek
De Olmenhorst – Lisserbroek
Fruitbedrijf Schorre – Vrouwenpolder
De Buytenhof – Rhoon

Aanvullingen? Laat het weten!

2 comments

  1. Dat is inderdaad een fijn uitje. Ik weet niet of dat hier in de buurt ergens kan. Ik wil deze herfst appeltaart maken dus zou leuk zijn als ik de appels zelf kan plukken!

Comments are closed.