Kaarsen rollen van bijenwas is een heerlijk herfstklusje. Het is supermakkelijk, ook om samen met een kleuter te doen, en het resultaat is heel fijn: mooie gele kaarsen die heel rustig opbranden. Bijenwaskaarsen zijn trouwens ook een stuk gezonder dan gewone paraffinekaarsen. Paraffine is gewoon ordinaire aardolie en als je het aansteekt, komen er onder andere fijnstof en vluchtige stoffen als benzeen (een van de schadelijke stoffen in sigarettenrook) en tolueen (de werkzame stof in thinner, ingrediënt van benzine en de ‘werkzame stof’ voor lijmsnuivers – proost) vrij. Nu zul je niet spontaan dood neervallen als je eens een kaarsje aansteekt, maar het is niet echt een lekker idee.
Bijenwaskaarsen branden een stuk schoner omdat ze geen chemische bestanddelen bevatten. Veel imkerijen claimen zelfs dat bijenwaskaarsen de lucht in huis zuiveren, omdat er negatieve ionen vrij komen als ze branden. Die negatieve ionen hechten zich aan zwevende deeltjes, zoals stof, schimmelsporen en allergenen, zodat deze zwaarder worden en op de grond vallen. Dat is op zich wel een interessante theorie, maar of een brandende bijenwaskaars echt een postief effect heeft op de luchtkwaliteit in huis, is nooit wetenschappelijk bewezen, voor zover ik kan vinden.
Hoe dan ook: bijenwaskaarsen zijn sowieso schoner én ook een stuk duurzamer dan paraffinekaarsen, dus ik rol nog even door voor de herfst echt aanbreekt.
Dit heb je nodig om bijenwaskaarsen te rollen
Het boodschappenlijstje is overzichtelijk: vellen bijenwas met honingraat en lont. Ik heb deze vellen in Duitsland gekocht, maar je vindt ze ook in Nederland, onder andere bij (online) imker- en bijenwinkeltjes. Als het fris is, is het fijn om een föhn bij de hand te hebben om de was ietsje zachter te maken. O, en een schaar om de lontjes af te knippen!
Knip het bijenwasvel op maat. Zorg ervoor dat het lontje aan de bovenkant ongeveer 1 centimeter uitsteekt. Maak de was eventueel iets zachter met de föhn, maar zorg ervoor dat je het niet te warm maakt. Dan smelt ’t namelijk gewoon. Je wilt het rolbaar hebben zonder dat het breekt, niet vloeibaar.
Kneed het eerste stukje van het bijenwasvel van boven tot onder rondom de lont. Zorg dat je dit goed strak doet, want dan brandt je kaars straks mooier. Rol daarna rustig verder tot je bij het einde van het vel bent. Verwarm dat weer lichtjes en druk goed vast. Rol nog een paar keer heen en weer zodat de kaars mooi rond wordt. Klaar!
En zo kun je in een middagje dus een mooi voorraadje kaarsjes rollen. Groot, klein, dik, dun; wat jij wilt. We hebben ook een experimentje gedaan met oude waxinelichthoudertjes, maar als je echt veel waxinelichtjes wilt maken, kun je beter voor gegoten was gaan.
En zo zien ze eruit als ze branden; laat de herfst maar komen!
One comment
Comments are closed.