10 leuke (bijna-)gratis dingen om te doen met kleuters in de herfstvakantie

In het zuiden is de herfstvakantie al begonnen, voor ons in het noorden begint ‘ie vrijdag. Heerlijk! Lekker een paar dagen kalm aan, zonder school of opvang (al moet ik eigenlijk best veel werken, dus helaas heb ik zelf geen volle week vrij). Ik bedacht tien leuke dingen om te doen in de herfstvakantie die geen of weinig geld kosten. Want ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vind het leven vrij prijzig momenteel.

  1. Hou een pyjamadag met thuisbioscoop
    Dit is bij ons vaste prik in iedere vakantie: een pyjamadagje. De hele dag lekker spelen in pyjama, vooral niét naar buiten of iets anders ondernemen en aan het einde van de middag doen we de gordijnen dicht en maken een bioscoop. Filmtips voor kleuters: Pluk van de Petteflat, Dikkertje Dap, Dolfje Weerwolfje, het Feest van Tante Rita en jawel… alle Club van Sinterklaas-films.
  2. Ga naar het bos voor een bosbingo
    I love bosbingo! En mijn kinderen ook, want die gaan alleen nog maar mee naar het bos als ik een bingokaart voor ze maakt. Afhankelijk van de leeftijd kun je het zo makkelijk of moeilijk maken als je wilt. En als je geen bos in de buurt hebt, kun je ook prima bingo spelen in het park of op straat. Wie als eerste zijn of haar kaart vol heeft, heeft gewonnen. Protip: de hondendrol doet het altijd goed!
  1. Knutselen met spullen die je al in huis hebt
    Laatst moest mijn oudste ‘gratis materialen’ mee naar school nemen om mee te knutselen. Moederpunten verzamelen was nog nooit zo eenvoudig, want ik stuurde het kind met een flinke doos oud papier, plastic verpakkingen, lege flesjes en pakjes naar school en iedereen was blij. Dat inspireerde me om zelf ook wat vaker aan de slag te gaan met de dingen die we toch hebben liggen, dus nu heb ik een hele verzameling oude doosjes en verpakkingen liggen om binnenkort kastelen van te knutselen.
  2. Op speeltuinentour
    Op de fiets of de step op zoek naar nieuwe speeltuintjes in de buurt: prima manier om een frisse neus te halen. Herfsttippie: neem een oude theedoek mee om de speeltoestellen droog te maken, het blijft tenslotte oktober.
  1. Naar de bibliotheek
    Jaaaa, lekker boekjes lezen! Drie hoeraatjes voor de bieb. En vaak is er in de vakantie ook iets leuks te doen, gratis of tegen een kleine bijdrage.
  2. Alvast een lampion maken voor Sint Maarten
    Best een regionale activiteit, maar hier in Zwolle vieren we op 11 november Sint Maarten en dan mogen de kinderen met een lampion langs de deuren. Die worden bij ons niet op school gemaakt, dus maken we ze lekker zelf!
  3. Maak samen een high-tea
    Bakken, thee drinken en zoetigheid eten: dingen waar je ze hier voor wakker kunt maken. Deze vakantie wil ik ze het concept high-tea uitleggen en gaan we samen aan de slag om wat lekkere dingen te bakken, de tafel mooi te dekken en als echte dames thee te drinken.
  4. Kinderactiviteiten van Natuurmonumenten
    Wij zijn lid van OERR, de jeugdtak van Natuurmonumenten, en daarom krijg ik regelmatig mailtjes met leuke activiteiten. Zo gaan wij binnenkort naar de Wilde Buitendag bij bezoekerscentrum de Wieden (bovenin Overijssel, bij Giethoorn), maar we zijn ook al eens naar een schapendag geweest op het Dwingelerveld. Vaak hele leuke (buiten)activiteiten voor een kleine vergoeding – of gratis voor leden.
  1. Een herfstpicknick
    Lekker naar het bos (of het park), boterhammen, thee en iets lekkers mee en dan gezellig picknicken op een bankje of een kleed. En bij slecht weer doen we het gewoon binnen, want op een of andere manier is eten op een kleedje op de grond altijd een succes.
  1. Maak kunstwerkjes om per post te versturen
    Opa’s, oma’s, ooms en tantes houden van post! Maak samen mooie tekeningen, brieven of andere kunstwerkjes die in een envelop passen (groot succes bij mijn zesjarige is momenteel om ‘geheime brieven’ te maken, door met citroensap te schrijven en dat goed te laten drogen. Als je dat weer warm maakt, bijvoorbeeld met een strijkbout, is de tekst leesbaar). Postzegel erop (of koop gewoon zo’n code, want ik heb echt nooit postzegels in huis) en samen naar de brievenbus brengen.

Ik wens je een fijne herfstvakantie!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *