Spelletjesreview (2 in 1!): My City en My City Roll & Write

Sinds een paar maanden zijn wij in de ban van My City, een legacy-spel waarbij je je eigen stad bouwt. Toen ik vlak voor onze kampeervakantie de roll & write-versie tegenkwam, moest ik die natuurlijk ook hebben. Inmiddels spelen we ze allebei regelmatig en zo hadden we het er laatst over welke versie van My City leuker is. We kwamen tot de conclusie dat ze allebei hun voor- en nadelen hebben.

My City
In My City bouw je aan je eigen stad door tegels neer te leggen op het spelbord. In eerste instantie zijn de regels heel simpel; je mag niet over de rivier heenbouwen en ook het bos en de bergen zijn verboden terrein. Losse bomen moet je zoveel mogelijk vrij laten, want die leveren punten op. Stenen wil je wel overbouwen, want iedere zichtbare steen is een minpunt, net als lege vakjes. Zo puzzel je stukje bij beetje je stad in elkaar, als een soort tetris.

My City is een legacy-spel. Dat betekent dat het spel zich steeds verder ontwikkeld. Je begint in spel 1 van hoofdstuk 1 en eindigt met hoofdstuk 8, spel 3. In totaal zijn er dus 24 rondes. Die kun je nooit allemaal achter elkaar spelen, dus het is echt een spel waar je weken of maanden mee doorgaat. In iedere ronde komt er weer een spelelement bij; wat dat is ontdek je pas als je de envelop opent. Met behulp van stickers pas je ook het spelbord elke keer weer aan. Ik vind het ingenieus bedacht.

Steeds lastiger
Wij zijn inmiddels net over de helft en het is behoorlijk lastig geworden om rekening te houden met alle voorwaarden, maar doordat het spel zich heel fijn opbouwt, blijft het leuk om te doen. Je begint simpel, maar het wordt steeds lastiger.

Het grote nadeel: omdat je je eigen spelbord helemaal aanpast, is het wel het leukste om het altijd met dezelfde mensen te spelen. Alleen op die manier weet je wie er na 24 potjes de grote winnaar is. Wij spelen altijd met zijn tweetjes, dus da’s niet zo ingewikkeld, maar als je het graag met vrienden speelt, lijkt het me een agendatechnische uitdaging. Als je de legacy-versie eenmaal uitgespeeld hebt, kun je ook nog door met de ‘gewone’ variant op de achterzijde van het bord.

My City Roll & Write
Omdat we de gewone versie van My City zo leuk vonden, twijfelde ik niet toen ik de roll & write versie in de winkel zag liggen. Die wilden we ook wel eens proberen, dus die ging mee op vakantie. Wat heel leuk is, is dat ook deze versie de hoofdstukkenindeling heeft, waarin de moeilijkheidsgraad oploopt. Verder krijg je een papiertje met het spelbord en zitten er drie dobbelstenen bij, waarmee je bepaalt welk gebouw je moet bouwen. Die teken je in op het speelvel en wie aan het einde de beste indeling heeft gemaakt, wint.

Klinkt eenvoudig en dat is het ook; je hebt het zo onder de knie. Met de dobbelstenen heb je ook wat meer willekeur in te bouwen gebouwen en het is fijn dat je alle vormpjes kunt draaien tot het past. Daarmee is het iets eenvoudiger dan de gewone versie van My City. Ik vind dat zelf heel fijn, want ik heb nooit zoveel zin om diep na te denken, maar mijn wederhelft mist de uitdaging een beetje. Door het compacte formaat is het wel een heel leuk meeneemspelletje!

Maar welke is nou leuker?
Zowel de gewone My City als My City Roll & Write is heel leuk. De Roll & Write is iets eenvoudiger, terwijl de gewone versie wat meer denkwerk vraagt. Het dobbelspel pak je er snel even bij voor een potje na het avondeten, terwijl My City wat meer een avondvullend programma is (ook omdat wij altijd 1 heel hoofdstuk spelen, dus 3 potjes per avond). Allebei heeft zo zijn charme: ik vind het dobbelspel leuk voor als je wel zin hebt in een spelletje maar niet te moeilijk wil doen. En ik verheug me nu op onze uitgebreide My City-dates op vrijdagavond. Allebei leuk dus. Sorry.

4 comments

  1. Hi Nikki, ik lees al weer een tijd mee, maar reageer nooit. Bij deze wel een keer, om je te laten weten dat je een heuze influencer bent! Toevallig las ik jouw blog over camping Schwarzwalderhorn 2 weken voordat wij erheen zouden gaan en gingen we ‘dus’ naar Freiburg om onze zoontje bootje te laten varen (inderdaad een hit!). Al voordat je je blog over de boeken online zette, kocht ik The Pumpkin Spice Café omdat ik deel 2 op je weekblogfoto’s had gezien. Zojuist heb ik via marktplaats iemand een bericht gestuurd om My City over te nemen. Je knutseltips gaan hopelijk mijn toekomst influencen, hehe, als mijn zoontje (nu 2.5) daar meer interesse in heeft. Dus, thanks!

    1. Ha! Ooo wat leuk om te horen! You make my day! <3
      Hoe vond je de camping? Een fijne vakantie gehad? Echt heel leuk dat je een reactie achterlaat. En ik help je hopen dat je zoontje een knutselaar wordt!

  2. Ik hou helemaal niet van gezelschapsspelletjes eigenlijk, maar dit lijkt me wel een tof! Moet je het spelbord dan laten liggen of begin je telkens opnieuw maar dan met het aangepaste bord?

    1. Nee, je kunt alles gewoon opruimen en opnieuw beginnen met een aangepast bord. Anders wordt het een ramp, met kinderen in huis, haha!

Comments are closed.