De seizoenstafel in de herfst

Op het hoekje van de kast heb ik eigenlijk altijd een seizoenstafereeltje staan. Voor de kinderen, maar ook omdat het me terug doet denken aan mijn eigen jeugd. Hoewel het officieel nog nazomer is, begon het afgelopen weekend toch te kriebelen om een een herfsttafel te maken. We vonden namelijk al hartstikke veel kastantjes in het park en als er iets is wat niet mag ontbreken op een seizoenstafel in de herfst, zijn het natuurlijk kastanjes.

In mijn blogje van gisteren over overconsumptie en seizoensdecoratie, vertelde ik al dat ik zo min mogelijk nieuwe dingen wil kopen. Dus de basis voor het hoekje werd een houten kistje dat ik nog had staan van een kerstpakket, aangevuld met decoratiemateriaal dat we al hadden (veelal uit oma’s erfenis en de speelgoedkist) en kringloopspulletjes.

Ik maakte 1 uitzondering voor de prachtige herfstfee van het Rozenvrouwtje, waar ik direct verliefd op was.

Toen het gisterochtend koud en regenachtig was, gingen de bijna-kleuter en ik samen aan de slag. Dat wil zeggen: zij speelde met de kastanjes, terwijl ik de herfsttafel optuigde.

En zo is het nu! Op de standaard staat meestal een leuk boek dat past bij het seizoen. Dit is de Kabouter van Rien Poortvliet, ook al heeeeeel oud. Inmiddels is het alweer vervangen door een mooie plaat uit Holland van Charlotte Dematons, omdat we dat toch gezelliger vonden staan. Rien Poortvliet is ook altijd een beetje griezelig.

De herfsttafel is nu nog in nazomer-sferen. Als het straks wat herfstiger is, komen er ook nog blaadjes en eikeltjes bij te liggen. En misschien een mooie tak met bessen. Zo tegen Sinterklaas gaat ‘ie helemaal op de schop en als de Sint weer naar Spanje is, wordt het een kerststalletje.

Verklaar me kneuterig, maar ik vind dit echt een van de gezelligste dingen aan moeder zijn: die kleine tafereeltjes maken samen, er ’s ochtends een kaarsje bij aansteken en de verzameling steeds verder aanvullen met gevonden en gemaakte schatten. Love it.

5 comments

  1. Ja ik vind dit ook zo fijn! Wij hebben nog allemaal vilten poppetjes die mijn moeder vroeger heeft gemaakt en die ik ‘stiekem’ mee heb genomen twee jaar geleden voor ons eerste seizoenshoekje (op tafel). Kastanjes en eikeltjes erbij, zo’n leuk gezicht vind ik dat.
    Trouwens, leuk dat je weer zoveel blogs plaatst!

  2. Supergezellig! Doordat we aan het verbouwen zijn heb ik nog niet echt een plaatsje waar ik wat herfstige dingen neer kan zetten en de kleine ze ook kan zien (lijkt me wel leuk voor hem :p), maar ik wil toch wel wat decoreren voor de herfst. Ik hoop dat mijn kringloopbezoekje binnenkort wat leuks oplevert.
    De kabouters van Rien Poortvliet doen me altijd aan mijn oma denken 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *