De voordelen en nadelen van een splitlevelhuis

Bijna 6 jaar wonen we nu in ons splitlevelhuis in de Vinex. Niet iedereen wil het, maar wij zijn zelf heel erg fan van anders-dan-anders-huizen, dus voor ons is het een match made in heaven. Jep, ook met kleine kinderen. Dit zijn voor mij de voor- en nadelen van een splitlevelhuis.

Maar eerst: wat is eigenlijk een splitlevelhuis? Je hebt verschillende soorten, maar het komt er eigenlijk altijd op neer dat je leefruimte verspreid is over verschillende niveaus. Zo krijg je een vrij grote woning op een relatief klein oppervlakte. Ideaal. Onze woning is van oorsprong een drive-in woning: dat betekent dat de begane grond een carport is, waar je je auto neer kunt zetten. Bij ons is het dichtgemaakt, dus het is nu een grote schuur, perfect voor fietsen en alles wat je normaal op zolder zou zetten, want door ons platte dak hebben die dan weer net niet.

Onze indeling van beneden naar boven:
1. Garage + extra kamer (bij ons in gebruik als opslag voor knutselspullen, jassen, schoenen en boeken, bij de vorige eigenaren een extra slaapkamer, maar het is een heel ongezellig hok).
2. Voordeur, hal en toilet, groot kantoor/atelier.
3. Keuken.
4. Woonkamer.
5. Slaapkamers.
6. Slaapkamer + badkamer.

De verdiepingen verspringen, dus 1, 3 en 5 liggen aan de achterkant en 2, 4 en 6 aan de voorkant. Zo hebben we geen hoge trappen, maar steeds 6 tredes van de ene naar de andere ruimte.

Voordelen van een splitlevelwoning

  • Het is anders dan anders: mensen zijn altijd verrast als ze bij ons binnenstappen, want wat van de voorkant een saaie blokkendoos lijkt, is van binnen een heel speels huis.
  • Door de hoogteverschillen hebben we een duidelijk onderscheid tussen de verschillende ruimtes in ons huis, maar omdat het zo open is, houden we wel altijd contact met elkaar.
  • Ons huis is heel erg licht, door grote ramen, open trappen en omdat er weinig muren en deuren zijn.
  • We hebben geen inkijk vanaf de straat in de woonkamer. Hier kun je rustig in je onderbroek yoga doen zonder dat iemand er aanstoot aan neemt. En ook heel fijn: in het voorjaar verschijnt er een muur van groene bladeren voor onze woonkamer. Alsof je in een bos woont <3
  • Omdat de woonkamer en keuken niet in dezelfde ruimte zijn, zijn ze allebei huge. Dat biedt kansen voor een hele grote keuken én een gigantische bank.
  • Je kunt creatief omgaan met de indeling van het huis. Bij ons in de straat is geen enkel huis hetzelfde ingedeeld. Je past het vrij makkelijk aan aan je gezin en behoeften.
  • Groot pluspunt: ze zijn (relatief) goedkoop omdat ze over het algemeen niet heel erg geliefd zijn.

Nadelen van een splitlevelwoning

  • Ja, al die trappen worden snel als nadeel genoemd. Persoonlijk hebben wij daar geen last van, maar toen ik hoogzwanger was, bekkeninstabiliteit had én heel vergeetachtig was, heb ik ze wel eens vervloekt. Met kleine kinderen vonden we het geen enkel bezwaar: met een paar traphekjes konden we makkelijk de hele woonkamer afzetten. En ze leren er heel snel goed van traplopen!
  • Met een hoog en open huis heb je meer stookkosten dan wanneer je een gewoon rijtjeshuis hebt waarvan je alleen de woonkamer verwarmt. Bij ons valt dat allemaal reuze mee, want volgens het maandelijkse overzichtje van Greenchoice verbruiken wij gemiddeld net zo veel gas als 2 personen in een appartement. Maar dat heeft natuurlijk ook te maken met hoeveel je stookt.
  • Het inrichten van een splitlevelwoning vraagt wat creativiteit.
  • Er is bij ons geen verbinding tussen de tuin en de woonkamer, omdat de woonkamer boven is. Gelukkig hebben we de bomen voor het raam ter compensatie 😉
  • Mochten we ooit gaan verkopen, dan is het vermoedelijk geen huis dat binnen een week weg is. Het is een type huis waar je van moet houden. Of van gaat houden.

Heb jij ook een gek huis?

One comment

  1. Ik vind het zelf ook superleuk en zou niet twijfelen. Ik hou van dat speelse en het open gevoel en die trapjes zouden me totaal niet storen. Voor mijn lief zou die doorgang naar de tuin (of ja, eerder het gebrek daaraan) net dé reden zijn om het niet te doen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *